Zakelijke Vrienden
Image default
Financiële diensten

Tips voor het kopen van je eerste woning

Wanneer je een prachtig huis hebt gezien en dit je eerst koophuis wordt, dan is het natuurlijk allemaal ontzettend spannend. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid de huizenmarkt kunt betreden, hebben we een aantal praktische tips voor je. Vooral als starter kan het namelijk nogal overweldigend zijn allemaal. Het kopen van een huis is voor de meesten toch de grootste uitgave die ze in hun leven gaan doen. Des te belangrijker dus om je hier goed op voor te bereiden. Dus sta jij aan de vooravond van het kopen van je eerste huis? Dan zijn deze tips een absolute must read voor jou!

 

Je spaarrekening

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan om een flinke spaarrekening te hebben wanneer je een huis wilt kopen. Waar je tot voor 2018 namelijk de extra kosten koper mee kon financieren in je hypotheek, kun je vandaag de dag nog maar een maximum van 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Dat wil dus zeggen dat je gemiddeld zo’n 10 tot 15 duizend euro nodig hebt om dit te kunnen bekostigen. Uiteraard krijg je ook bij je belastingaangifte een hele hoop van de geld weer netjes terug, maar een deel ook niet. Daarbij komt natuurlijk ook dat je nieuwe woning moet worden ingericht, misschien ook wel verbouwd of dat je direct een flinke verduurzamingsslag wilt doen. Kortom, allemaal redenen om te zorgen voor een eigen zak met geld.

 

Geef niet al je spaargeld uit

Het is natuurlijk heel verleidelijk om direct alles nieuw te kopen. Toch is het niet verstandig om direct al je spaargeld in je huis te stoppen en vervolgens niets meer te hebben. Het kan namelijk altijd zo zijn dat je voor onvoorziene kosten komt te staan. Het is dan wel zo fijn dat je nog een buffer achter de hand hebt om deze kosten te kunnen dekken. Een nieuwe badkamer, keuken of andere verbouwing kan vaak prima worden meegefinancierd in je hypotheek. Dit kun je doen door een bouwdepot. Andere zaken, die niet kunnen worden meegefinancierd, maar nog wel even kunnen wachten, kun je dus ook beter niet direct doen. Zo kan een nieuwe wasmachine bijvoorbeeld prima een jaar later. Vooral wanneer je huidige het eigenlijk nog prima doet.

 

Wat wil je maximaal besteden?

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je twee type mensen. Zo zijn er mensen die tijdens een onafhankelijk hypotheek advies vragen hoeveel ze maximaal kunnen lenen en je hebt mensen zichzelf de vraag stellen hoeveel ze eigenlijk willen lenen. Je kunt namelijk wel op de top van je hypotheek gaan zitten, maar wanneer dit niet noodzakelijk is en je dus ook een woning zou kunnen kopen die wat minder duur is, scheelt je dit maandelijks een flinke som geld. Het is natuurlijk zonde dat je alleen maar aan het werk bent om je hypotheek te kunnen bekostigen. 

 

Kijk ook naar de toekomst

Het is natuurlijk logisch dat je niet direct denkt aan wat de toekomst je allemaal nog brengt. Toch is het wel handig om hier op voorhand alvast goed over na te denken. Dit is daarom dus ook zeker een reden om niet direct op de top van je hypotheek te gaan zitten. Stel je krijgt kinderen en jij of je partner gaat één of misschien zelfs wel twee dagen minder werken, dan scheelt je dit maandelijks natuurlijk aanzienlijk. Daarbij komt ook dat niet alleen de inkomsten minder worden, maar ook de kosten stijgen doordat je ineens voor een kleintje moet zorgen. Uiteraard doe je dit met alle liefde, maar houd dit tijdens je zoektocht wel goed in je achterhoofd.

 

Schakel een adviseur in

Vooral als starter is het advies om een financieel adviseur in te schakelen. Deze mensen kunnen je namelijk van A tot en met Z helpen tijdens het hele aankoopproces en hebben vaak ook bepaalde ingangen waardoor het net iets makkelijker kan zijn om een paar duizend euro extra op te kunnen nemen aan hypotheek. Daarnaast zorgt een financieel adviseur er ook voor dat je een hypotheek afsluit die past bij jouw persoonlijke situatie. Om ervoor te zorgen dat alles op de juiste manier gebeurt, is het inschakelen van een adviseur dus zeker aan te raden.