Zakelijke Vrienden
Image default
Onroerend goed

Hoe schat je de waarde van je eigen huis?

Stel, u overweegt uw huis te verkopen. U wilt dan weten voor welke prijs u de woning wellicht zou kunnen verkopen. Potentiële verkoopresultaten beïnvloeden natuurlijk uw beslissingen. Het is erg verstandig om uw huis eens nader te bekijken en proberen om de waarde ervan in te schatten. Het is een ingewikkeld proces, maar u kunt dit op een aantal manieren doen. De meest nauwkeurige manier om een ​​huis te bekijken en de waarde ervan te evalueren, is door een taxatie uit te voeren. Dit heeft echter een prijs… In deze blog komt u erachter op basis van welke punten een huis getaxeerd kan worden of bekijk de website van Van Dijk van Essen voor advies.

  1. Recente verkopen in de buurt

Probeer eens als eerst op een website zoals bijvoorbeeld Funda te kijken naar recent verkochte woningen in uw straat of wijk. Denk er wel aan dat het belangrijk is om uw huis alleen te vergelijken met woningen die vergelijkbaar zijn aan uw woning. Neem woningen met bijvoorbeeld dezelfde oppervlakte, zelfde stijl en/of hetzelfde energielabel. De prijzen van deze woningen die worden weergegeven geven een prima eerste indruk van wat uw woning waard is. Het enige nadeel van deze manier is dat u niet kunt zien of er op de woningen is overboden… In de tijd dat er veel vraag naar huizen is gebeurd het regelmatig dat huizen met grove bedragen worden overboden, dus de kans is groot dat de woningen waarmee u uw eigen huis vergelijkt, voor meer zijn verkocht. Door uw huis dus op deze manier te vergelijken met andere woningen krijgt u in ieder geval wel een beeld van de minimale waarde van uw huis en zal u in de verkoopfase misschien nog eens verrast worden door de daadwerkelijke verkoopwaarde.

  1. Ligging van de woning

Een van de belangrijkste factoren voor een waardebepaling is natuurlijk ook de ligging van de woning. Ligt de woning bijvoorbeeld in een mooie wijk of staat het huis aan een doorgaande weg of aan een zandpad? Er wordt dus niet per se naar de buurt gekeken, maar vooral naar de toegang tot diensten en netwerken. Een ligging aan een park en een goed uitzicht vanuit alle ramen hebben vaak grote invloed op de waarde van uw woning. Toch is ook het gebied waarin een huis staat is belangrijk… Huizen in een vergrijzende of krimpregio zijn vaak minder waard dan vergelijkbare panden midden in het centrum. Huizen in grote steden zijn sowieso over het algemeen vaak duurder omdat er dan sprake is van een zo genoemde “liefhebberswaarde”. Dit houdt in dat de woning op een hogere waarde geschat wordt doordat er veel potentiële kopers zijn.

  1. Onderhoudsstaat

Tijdens het bepalen van de waarde van een huis speelt de onderhoudsstaat van bepaalde onderdelen in het huis ook een enorm belangrijke rol. De kosten van onderhoud aan een woning zijn per jaar meestal ongeveer gelijk aan 1% van de waarde van de woning. Wanneer een huis dus €250.000 waard is, dan wordt het jaarlijkse onderhoud geschat op €2.500. Dat is een aardig bedrag per jaar om rekening mee te houden. Voor veel huizen is het schilderwerk de grootste kostenpost, daarna komt de tuin en vervolgens brengen installaties van apparatuur en reparaties aan het dak ook grote kostenposten met zich mee… Zorg er dus voor dat bij uw woning alles op en top in elkaar zit, waardoor er geen extra kosten gemaakt hoeven worden qua onderhoud.