Zakelijke Vrienden
Image default
Boekhouding

Werknemer in dienst nemen

Wie voor het eerst een werknemer in dienst neemt, heeft diverse dingen om aan te denken. Er komt namelijk vaak meer bij kijken dan je denkt als je een werknemer in dienst neemt. Wil je gedegen ten ijs komen en zorgen voor een goede start, zowel voor je werknemer als voor je bedrijf? Lees dan hier wat tips voor het in dienst nemen van één of meer medewerkers.

Werkgeverslasten berekenen

Wat veel ondernemers onderschatten is wat de werkgeverslasten zijn. Als je een goed overzicht wil van wat een werknemer werkelijk kost, moet je de werkgeverslasten berekenen. Wil je de werkgeverslasten berekenen dan moet je bijvoorbeeld er rekening mee houden dat je kosten hebt voor loonheffingen. Slim dus om goed je werkgeverslasten te berekenen of er in ieder geval een goede indicatie van te hebben.

Een goed PSA-beleid

De verhalen omtrent grensoverschrijdend gedrag zijn bijzonder opvallend in het nieuws geweest. Wil je het als werkgever meteen goed doen en het risico op grensoverschrijdend gedrag voorkomen? Stel dan direct al een goed PSA-beleid op. Met een goed PSA-beleid zorg je ervoor dat je het risico op pesten en grensoverschrijdend gedrag verkleint. Onderdelen van een PSA-beleid kunnen onder andere zijn:

  • Incidenten registratie
  • Klachtenprocedure
  • Externe vertrouwenspersoon

Het lijkt met een eerste werknemer wellicht overtrokken om met zo’n beleid bezig te zijn, maar als je weet dat in 27% van de verzuimdagen (onderzoek TNO Arbobalans 2020) grensoverschrijdend gedrag een rol speelt, is het duidelijk dat dit erg van invloed is. Voor zowel een bedrijf als een werknemer.

Verzekeren voor ziekteverzuim, uitval etc.

Als een werknemer iets overkomt, kan dit als gevolg hebben dat het bedrijf de consequenties daarvan niet kan dragen. Zorg er dus voor dat dit goed geregeld is. Daarnaast is het belangrijk om direct een goed contract te regelen: goed voor jou en goed voor de werknemer. Zo werk je aan een goed werkgeverschap en dat maakt je ook in de toekomst als werkgever voor volgende werknemers aantrekkelijk.

https://hetsalariskantoor.nl/nieuws/werkgeverslasten-berekenen/