Zakelijke Vrienden
Image default
Elektronica en elektriciteit

Zakelijk printen voor zzp’ers: dit moet je weten

Ook als zzp’er kom je regelmatig in aanraking met het nodige papierwerk. Intern kun je denken aan het afdrukken van facturen en brieven voor je eigen administratie. Maar ook in de communicatie naar je klanten toe moet je soms presentaties of voorbeelden printen. De ene zzp’er heeft hierin andere behoeften dan de andere. Wel is er een aantal aandachtspunten dat je helpt om de juiste zakelijke printoplossing te kiezen. We bespreken de belangrijkste hieronder.

Het soort printer is van belang

Tijdens het koopproces van een printer is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten printers op de markt. Grofweg kun je kiezen tussen een inkjetprinter en of een laserprinter. Een inkjetprinter maakt levendige kleurenprints, maar is vanwege de langzamere en duurdere printtechniek niet zo geschikt voor grote afdrukvolumes. Een laserprinter is dat wel: deze print razendsnel en goedkoop, maar heeft daarentegen wel een veel hogere aanschafprijs.

Kies voor inkjet als je weinig print

Zzp’ers zullen per definitie niet zoveel printen als (middel)grote bedrijven. Je bent immers maar in je eentje. Tenzij je verwacht écht duizenden prints per maand te maken, volstaat een inkjetprinter daarom prima. De grote investering van een laserprinter met bijbehorende (duurdere!) toners verdient zichzelf dan simpelweg niet snel genoeg terug. 

Abonnement of zelf cartridges kopen?

Kiezen voor een inkjetprinter betekent automatisch ook kiezen voor inktcartridges. Deze moet je om de zoveel tijd vervangen. Als je dat gedoe vindt, kun je kiezen voor een maandelijks inkt abonnement, zoals HP Instant Ink. Je betaalt dan een vast bedrag voor een bepaald aantal afdrukken per maand. Het maandbedrag is echter best hoog, terwijl er zwaarwegende nadelen aan zo’n abonnement zitten:

  • Je bent afhankelijk van levering van de cartridges en zit vast aan prijswijzigingen
  • Je betaalt het vaste maandbedrag ook als je een maand niks of weinig print
  • Je betaalt extra als je meer print dan je abonnement toelaat

Zelf inkt kopen is voordeliger

In de praktijk ben je dus eigenlijk altijd voordeliger uit als je zelf gewoon nieuwe cartridges koopt wanneer ze aan vervanging toe zijn. Tegenwoordig kun je bij webshops zoals 123inkt terecht voor kwalitatieve huismerk-inkt die helemaal niet duur is. Voor jouw printbehoeften als zzp’er is dat helemaal prima, want zo intensief zul je je printer toch niet gebruiken. 

Managed print services voor zzp’ers

De term managed print services (MPS) heb je misschien wel eens gehoord. Dit is een verzamelnaam voor het uitbesteden van alles wat met printen, scannen, kopiëren en faxen te maken heeft. Ideaal voor grote kantoren waar veel mensen werken en waar elke verdieping een eigen printer heeft. Het beheer en onderhoud van printers kost namelijk veel tijd, die de meeste bedrijven liever ergens anders insteken. 

Wat dit met jou als zzp’er te maken heeft? Nou, managed print services zijn meestal geheel op maat samen te stellen. Als jij bijvoorbeeld alleen een printer wilt leasen, als je het onderhoud van je printer liever uitbesteedt, of als je een aanspreekpunt wil hebben bij storingen, kun je ook enkel die diensten afnemen. Zelfs automatische levering van de juiste hoeveelheid printpapier is mogelijk! Voor zzp’ers die relatief veel printen of speciale eisen stellen aan hun printer, kan MPS dus zeker interessant zijn.

Aan de slag met printen

Het kiezen van de juiste printoplossing als zzp’er komt in de basis neer op twee dingen. Je moet ten eerste bepalen welk type printer jij nodig denkt te hebben: inkjet, laser, all in one… Denk goed na over je behoeften, je verwachte printvolume en andere functionaliteiten. Ten tweede beslis je wat je zelf doet en wat je uitbesteedt – ook dit is vaak afhankelijk van hoeveel je verwacht te printen. Plan gemaakt? Dan is het tijd om actie te ondernemen!