Zakelijke Vrienden
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een boekhouder of een accountant?

 Als ondernemer ben je natuurlijk het liefste bezig met je eigen bedrijf. Maar bij het hebben van een eigen bedrijf moet je ook bezig zijn met de financiële administratie, het opstellen van je belastingaangifte en het opstellen van een jaarrekening. Dat soort dingen zijn vaak niet de favoriete bezigheden van een ondernemer, daarom nemen zij vaak een boekhouder of accountant om handen.

Maar wat is nu precies het verschil tussen een boekhouder of een accountant? Het grootste verschil is eigenlijk de opleiding, praktijkervaring en toezicht op die werkzaamheden. Een accountant heeft bijvoorbeeld minimaal een HBO opleiding van 4 jaar afgerond op het gebied van belastingen, controle, administratie en bedrijfseconomische kwesties. Daarnaast moet een accountant minimaal drie jaar praktijkervaring hebben opgedaan voordat hij of zij in het Accountsregister kan worden ingeschreven. Wanneer je hier staat ingeschreven ben je officieel een registeraccountant. Op dat moment mag je jaarrekeningen controleren, beoordelen en samenstellen.

Een accountant moet ook aangesloten zijn bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountant, waardoor de organisatie toekijkt op de kwaliteit die de accountant levert. Dit gebeurd door dat de NBA Permanente Educatie verplicht stelt door het middel van het toetsen van een accountantskantoor. Tevens moet iedere accountant zich houden aan de opgestelde gedrags- en beroepsregels van de NBA. Hierdoor blijven de belangen van de klant en het beroep van de accountant gewaarborgd, doordat de regels gaan over geheimhouding, integer handelen, vakbekwaamheid en objectiviteit. Een accountant kan daardoor ook aangesproken worden of ter verantwoording worden opgeroepen door de Accountantskamer.

Voor boekhouders zijn deze wettelijke verplichtingen er niet. Een boekhouder doet vooral de financiële administratie en opstellen van een jaarrekening. Maar voor grote bedrijven is het wel verplicht om de jaarrekening te laten controleren door een accountant. Dit kan bijvoorbeeld bij Accountantskantoor Naaldwijk of andere accountantskantoren inde  beurt. Zij helpen je met alle financiële en administratieve zaken, waardoor je als ondernemer je kunt focussen op zaken waar je graag mee bezig bent.

http://weanaaldwijk.nl