Zakelijke Vrienden
Image default
Land- en bosbouw

Hoe je je haard kunt voorbereiden op de winter

Nu de temperaturen beginnen te dalen en de dagen korter worden, kan dat maar één ding betekenen: het is tijd om je open haard winterklaar te maken! Of je nu een traditionele houthaard hebt of een modernere gashaard, er zijn een paar dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat hij in topvorm is voordat je hem regelmatig gaat gebruiken. Hier is een snelle checklist van dingen die je moet doen om je open haard winterklaar te maken.

Maak de schoorsteen schoon

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen om je open haard klaar te maken voor de winter is de schoorsteen laten schoonmaken. Of je nu een professionele schoorsteenveger inhuurt of het zelf doet, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het rookkanaal vrij is van puin dat mogelijk vlam kan vatten. Een opeenhoping van roet en creosoot kan ook een gevaar voor de gezondheid zijn, dus het is het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en je schoorsteen te laten reinigen voordat je je open haard regelmatig gaat gebruiken. Doe je dit niet loop je het risico op allerlei nare ziektes en aandoeningen. Dat wil je toch niet?

Controleer op scheuren

Een andere belangrijke stap bij het voorbereiden van je open haard op de winter is het controleren op scheuren in de vuurkist of het rookkanaal. Deze scheuren kunnen koude lucht binnenlaten en tocht veroorzaken, waardoor je haard minder efficiënt en mogelijk onveilig wordt. Als je scheuren ziet, laat ze dan repareren voordat je deze winter gaat stoken.

Inspecteer de klep

De klep regelt de luchtstroom in je open haard, dus het is belangrijk dat hij goed werkt voordat je je open haard regelmatig gaat gebruiken. Zorg ervoor dat de klep gemakkelijk open en dicht gaat en dat er geen kieren omheen zitten waardoor warmte via de schoorsteen kan ontsnappen als hij gesloten is. 

Zorg voor voldoende hout om te stoken

Wanneer de openhaard lekker aan het branden is, merk je wellicht wel hoe snel je door je voorraad hout heen raakt. Zorg daarom dat je een flinke voorraad haardhout hebt wanneer de winter begint, je wil niet nog eens door de kou nieuw hout moeten halen.

 

https://www.123natuurproducten.nl/