Zakelijke Vrienden
Image default
Werkgelegenheid

Hoe bereid je je voor om als student de Belgische arbeidsmarkt te betreden?

Er zijn veel vrienden om me heen die oorspronkelijk van plan waren naar het buitenland te gaan om een ​​diploma te halen en daarna weer in hun eigen land aan het werk te gaan. Er gingen echter een paar jaar voorbij, bijna tijd om terug te keren, en ze realiseerden zich dat ze de manier van leven hier leuk vonden, ze besloten te blijven en een baan te zoeken.Als buitenlander is het zoeken naar een baan zonder voorbereiding meestal een hele strijd.
Hier gaan we het hebben over hoe je je kunt voorbereiden op je toekomstige intrede op de Belgische talentenmarkt terwijl je op school zit, en ongeacht waar je uiteindelijk gaat werken, hier zijn een paar dingen die je op de lange termijn zullen helpen. Voordat we op het onderwerp ingaan, laten we het hebben over enkele basisconcepten die u moet weten over het vinden van een baan in België.

Vraag een verblijfsvergunning aan.

Voor de studenten van vandaag is het veel gemakkelijker, want vanaf 16 augustus 2021 kunnen pas afgestudeerde studenten een verblijfsvergunning voor een jaar werkzoekende aanvragen, waarin ze legaal in België kunnen wonen terwijl ze op zoek zijn naar een baan.

Dit is ook een verstandige beslissing van de Belgische overheid om uitzonderlijke talenten te behouden.

Vraag een werkvergunning aan.

Begin 2019 implementeerde België de single permit aanvraagprocedure uit de richtlijn van de Europese Unie. Je werkvergunning en verblijf zijn met hetzelfde aanvraagproces, en je verblijf is ook direct gekoppeld aan je werkkaart, als je van baan verandert, moet je ook een nieuwe gecombineerde vergunning aanvragen. Na vijf jaar werken kun je een permanente verblijfsvergunning krijgen.

Minimum loon.

Het minimumloon vóór belastingen voor werk in België is 1842,28 EUR (mei 2022). Om ervoor te zorgen dat lokale mensen voorrang krijgen om in aanmerking te komen voor werkgevers, heeft de Belgische regering een minimumloon vastgesteld.

Leer de lokale talen

Het spreekt voor zich dat als je van plan bent hier te blijven, je de lokale taal moet leren, hoe eerder hoe beter. Hoe beter je de taal beheerst, hoe meer ruimte je krijgt voor je toekomstige loopbaanontwikkeling. De meeste bedrijven hebben verplichte taalvereisten voor niet-technische functies, en kennis van de talen voor technische functies is ook van onschatbare waarde. Daarom is het belangrijk dat de nieuwkomers zich inschrijven voor een avondtaalles zodra ze in België aankomen. Talen leren in België is echt goedkoop. Verspil geen tijd en middelen.

Je vraagt ​​je misschien af, moet ik beginnen met Nederlands of Frans? Op basis van ervaringen zijn beide talen even welkom (in Brussel wordt Frans vaker gesproken, terwijl Nederlandstalige mensen schaarser zijn), en de meeste bedrijven vereisen (niet-technische functies) dat ze minstens Nederlands of Frans kennen, plus Engels . Voor de eenvoud leer officiële taal van de stad waar je woont.

Start uw LinkedIn-account

Als je nog geen LinkedIn-account hebt, moet je je niet alleen meteen registreren. Of je nu werkervaring hebt of niet, het hebben van een ingevuld LinkedIn-profiel is de eerste stap naar het betreden van de werkplek. Als je klasgenoten of mensen die je kent van de werkplek ontmoet, probeer dan met hen in contact te komen op LinkedIn.

Tegen de tijd dat je afstudeert en op zoek gaat naar een baan, zullen er al enkele connecties zijn die je kunnen doorverwijzen naar openstaande vacatures (veel bedrijven in België geven verwijzingsbonussen, dus anderen zullen je ook graag helpen). Als u op zoek bent naar een baan, kunt u de functie “Openen voor” van LinkedIn gebruiken, waardoor het voor uw vrienden gemakkelijker wordt om de baan die u zoekt in de gaten te houden en het voor headhunters gemakkelijker wordt om u te vinden.

Volg de markten.

Aangezien u zich wilt voorbereiden op de werkplek, moet u meer aandacht besteden aan bedrijfsgerelateerde dynamiek en diepgaande analyse. Het is aan te raden om je te abonneren op een professioneel zakelijk tijdschrift, zoals The Economists, Financial Times, enz.. Het een tijdje volgen van de markten zal uw internationale en zakelijke horizon sterk verbeteren. Lezen is ook een tijd om jezelf enorm te kalmeren, veel beter dan Netflix kijken.

Communiceer meer met mensen van de werkvloer.

In feite is de eenvoudigste manier om de werkplek te betreden het opbouwen van relaties en het verkrijgen van relevante informatie. Je denkt misschien dat tijdens school alle vrienden om je heen studenten zijn. Hoe kun je relaties op de werkvloer opbouwen? Het uitbreiden van je sociale kring is de eerste stap. Je hebt bijvoorbeeld vrienden in je taalklas die werken en dezelfde opleidingsachtergrond hebben.

Verbeter niet-technische vaardigheden (soft skills)

Studenten besteedden veel tijd aan het verwerven van technische kennis, het afronden van rapporten, het behalen van examens, enzovoort. Op het werk is er echter zoiets belangrijks als (zo niet meer dan) de technische vaardigheden, die zachte vaardigheden worden genoemd, zoals communicatieve vaardigheden, presentatievaardigheden, visualisatievaardigheden, teambuildingvaardigheden, enzovoort. Zodra je het personeelsbestand betreedt, zijn deze vaardigheden een mensenonderscheider en maken ze je meteen zichtbaar.

Neem ook kontakt om met een bureau zoals bv. DHS Finance Groep zij hebben ook verstand van verzekeren of een huis huren.

 

https://www.emigrerennaarbelgie.be/