Zakelijke Vrienden
Image default
Auto-industrie

Zakelijk elektrisch leasen wordt gesteund door de overheid

Steeds meer bedrijfsleiders zijn op zoek naar duurzame mobiliteit. Om die reden is zakelijk elektrisch leasen momenteel booming. Een bedrijfsauto als statussymbool en de betrouwbaarheid speelt hierbij een grote rol. Daarnaast wordt zakelijk elektrisch leasen door de overheid financieel gestimuleerd. Zo kunnen ondernemingen gebruik maken van voordelen op fiscaal vlak zoals een vrij lage bijtelling van 12 procent. Bovendien komt elke onderneming voor een MIA (Milieu-Investeringsaftrek) in aanmerking. Een ander bijkomend voordeel is dat je vrijgesteld bent van wegenbelasting. Sommige steden in Nederland zoals Den Haag, Amsterdam en Rotterdam voorzien zelfs een bestelbus subsidie.

 

Kiezen uit verschillende leaseformules

Zakelijk elektrisch leasen kan in verschillende vormen. De ondernemingen kunnen zelf de keuze maken welke leaseformules het voordeligst zijn voor een onderneming volgens de persoonlijke behoeften en mogelijkheden. Deze 3 leasevormen worden het meest afgesloten door bedrijven:

  • Operational lease
  • Short lease
  • Financial lease

 

Operational lease

Bij een operational lease heb je twee verschillende opties: de netto operational lease overeenkomst waarbij afschrijvingen, de kosten voor de rente en de wegbelasting is inbegrepen. De gebruikskosten zoals onderhoud, reparatie en dergelijke zijn wel voor eigen rekening. Bij een full operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de wagen en betaal je op maandelijkse basis een op voorhand afgesproken leasebedrag. Op het einde van het leasecontract is de auto opnieuw eigendoom van de leasemaatschappij. De verkeersbelasting, de kosten van de verzekeringen en het onderhoud zijn in het (maandelijkse) leasebedrag inbegrepen.

 

Shortlease

Wanneer je een nieuw personeelslid in dienst hebt of dat je extra mobiliteit voor een korte periode voorziet, is shortlease het meest geschikte alternatief. Het is een goede leasevorm voor beginnende ondernemingen, zzp’ers of wanneer je bedrijf slechts tijdelijk een mobiliteitsbehoefte nodig heeft. Zo heb je de mogelijkheid om een leasecontract van minimaal 1 maand tot maximaal 12 maanden af te sluiten. Het is vanaf dag 1 reeds opzegbaar. Het grote voordeel is dat je het korte contract naar een klassieke leasecontract kunt omzetten of het contract tussentijds kunt verlengen.

 

Financial lease

Een andere optie voor zakelijk elektrisch leasen is de financial lease. Je betaalt een op voorhand afgesproken bedrag af voor een bepaalde termijn en na beëindiging van de overeenkomst ben je eigenaar van de auto. Om een lang verhaal kort te maken. Financial lease is niets anders dan een betaling van een verkoopprijs over een x-aantal jaren en dit met de vermeerdering van de rentekosten. Dit soort leasing is ideaal voor startende bedrijfsleiders omdat het volgende voordelen op fiscaal vlak biedt:

  • De investeringsaftrek
  • De teruggave van BTW
  • Afschrijving