Zakelijke Vrienden
Image default
Auto-industrie

Welke soorten autolease kunt u uit kiezen?

Staat u op het punt om een nieuwe auto aan te schaffen voor uw bedrijf? U heeft dan de keuze uit een auto die nog op traditionele brandstof rijdt. Maar misschien overweegt u wel om over te stappen naar duurzaam elektrisch rijden. Net als de overwegingen die u daarbij maakt, is het ook belangrijk om te kijken naar de wijze waarop u de auto financiert. Laat u de aankoop ten koste gaan van de bedrijfsliquiditeit? Of spreidt u de kosten en kiest u voor een leasevorm?

Welke leasevormen zijn er mogelijk?

Met alleen de beslissing om een auto zakelijk te leasen, bent u er nog niet. Want er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om het leasen van een auto die u zakelijk gebruikt. De ene leasevorm is operational lease. De andere vorm is financial lease. De overeenkomst tussen beide leasevormen is dat u de aankoop van uw auto niet in een keer hoeft te financieren. U betaalt in beide gevallen een vast bedrag per maand, zodat de belasting op het bedrijfskapitaal gelijkmatig verdeeld wordt. Maar eigenlijk houdt daar alle vergelijk ook op. Er zitten namelijk belangrijke verschillen tussen de genoemde leasevormen.

Met financial lease wordt u eigenaar van de auto

Hoewel de totale aanschafwaarde van de auto niet in een keer ten koste van uw bedrijfsvermogen komt, kunt u de auto met financial lease wel op de balans zetten. U bent namelijk economisch eigenaar van de auto en daardoor profiteert u van alle bijkomende voordelen. Zo kunt u bijvoorbeeld btw terugvorderen en de rente en de afschrijvingskosten zijn bovendien fiscaal aftrekbaar. Kiest u voor operational lease dan zijn deze voordelen niet aan de orde. In plaatst dat u eigenaar wordt, huurt u in feite de auto voor een vast bedrag per maand van de leasemaatschappij. Dat houdt ook in dat u met financial lease aan het eind van de leasetermijn een auto heeft met een restwaarde. Bij operational lease is dat niet van toepassing.

Het voordeel van financial lease

Doordat u kunt rekenen op een restwaarde, is het ook mogelijk om hiervan gebruik te maken bij het aankopen van een nieuwe auto, bijvoorbeeld na afloop van de leasetermijn. U heeft dan een inruilwaarde waardoor u een nieuwe auto voor een lager bedrag kunt aanschaffen. Maar als we even niet op de zaken vooruit lopen dan zijn er nog meer voordelen bij de financial leasevorm. De looptijd van de leasetermijn wordt vooraf vastgesteld. Net als de hoogte van het termijnbedrag. Zo weet u altijd waar u aan toe bent, want dit zal tussendoor dus niet veranderen. Zelfs als u startend ondernemer bent, of ZZP-er, is deze leasevorm mogelijk. U hoeft geen jaarcijfers te overleggen om hiervoor in aanmerking te kunnen komen. Ook als u een auto op grijs kenteken wilt aanschaffen, kan dat gewoon gefinancierd worden met financial lease.