Zakelijke Vrienden
Image default
Onderwijs en opleiding

De start van jouw carrière: hoe pak je dat aan?

Nadert het eind van je studie en ben je aan het nadenken over hoe je jouw toekomst gaat vormgeven? Ben je daarnaast ook nog eens gedreven en helemaal enthousiast om het te gaan maken in de businesswereld? Dan helpen wij jou met deze blog om de eerste stappen te zetten binnen jouw loopbaan carrière. 

Begin al tijdens je studie

Het vinden van een eerste baan: voor velen een moeilijke keuze. Niemand heeft zin om ergens als ‘starter’ binnen te stappen, maar toch is het nodig. Het aantonen van de gevraagde ervaring gaat moeilijk als je nog niet de kans hebt gekregen om deze ergens op te doen. Daarom is het belangrijk om je al tijdens je studie te starten met oriënteren. 

 

Doe dit tijdens de laatste fase van je opleiding. Dit omdat de eerste jaren belangrijk zijn om jezelf te ontwikkelen. In deze periode is het belangrijk om te zoeken naar jouw sterktes en zwaktes. Als je deze goed in kaart hebt gebracht is het goed om na te gaan welke bedrijven en functies hier goed bij passen en of deze aansluiten op jouw studie. Ook al is de lijst met opties nu nog lang, meld je bij zo veel mogelijk bedrijven aan voor jouw eindstage. Dit biedt namelijk een mooie en natuurlijke weg om een bedrijf binnen te rollen. 

Solliciteren

Is je zoektocht tot nu toe succesvol en mag je op gesprek komen bij een bedrijf? Dan klinkt het misschien als vanzelfsprekend; maar een goede voorbereiding is key. Vooral bij gewilde traineeships of andere startersfuncties zijn er vaak een groot aantal aanmeldingen. Jij als echte ambitieuze kandidaat wil er natuurlijk tussen uitspringen, maar hoe doe je dat? Hieronder een paar tips voor een goede voorbereiding:

  • Bedenk goed welke eisen jij voor het bedrijf hebt. Denk hierbij aan je salarisindicatie en secundaire arbeidsvoorwaarde. Lees je goed in en wees geïnformeerd over het bedrijf en de functie.

  • Start met je assessment oefenen. Veel bedrijven zoals maken tegenwoordig gebruik van online assessments om jouw skills en inzicht te toetsen. Zo wordt er verbaal, numeriek en abstract getoetst. Ga dus bijvoorbeeld aan de slag met cijferreeksen oefenen. Gelukkig zijn er online oefen modules beschikbaar die jou hier op voorbereiden.

  • Zorg voor een goede eerste indruk. Pas je kleding dus aan op de bedrijfscultuur en kom goed verzorgd voor de dag. 

  • Denk goed na over mogelijke vragen en zorg dat je alle basisinformatie goed op een rijtje hebt. Wat zijn je sterktes en zwaktes? Wat maakt jou uniek? Wat voeg jij toe aan het bedrijf? 

Een goede start maken

Heb je jouw sollicitatieprocedure goed afgerond en mag je starten met je eerste baan? Dan is je instelling en werkhouding van groot belang als je wil doorgroeien. Een juiste werkhouding houdt in dat je laat zien dat je bereid bent hard te werken. Stel jezelf leergierig op en toon doorzettingsvermogen. Als je bij je werkgever hebt aangetoont dat je een waardevolle werknemer bent biedt wellicht doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Liggen de kansen voor jou niet binnen dit bedrijf? Zet dan je netwerk skills in en kom in contact met de juiste recruiters. 

Vergeet niet dat de wereld aan je voeten ligt en dat de arbeidsmarkt op dit moment in jouw voordeel werkt. Zorg dus dat je weet wat jij kunt bieden, maar ook dat je best wel eisen mag stellen tijdens de start van jouw carrière. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes bij deze aftrap van jouw carrière.

 

https://zakelijkevrienden.nl/start-van-je-carriere/