Zakelijke Vrienden
Image default
Zakelijke dienstverlening

Ken je rechten bij ontslag

Ken je rechten bij ontslag

Ben je ontslagen bij je werk dan is het belangrijk dat je je goed informeert over de rechten die je als werknemer hebt. De Noordwest Europese vrije markt is namelijk zo ingericht dat de overheid met allerlei wetten het welzijn van werknemers goed beschermd en zo dus een zekere mate van sociale zekerheid weet te garanderen. Al helemaal als je tot een vaststellingsovereenkomst bent gekomen kan het ingewikkelder worden.

Soms heb je recht op een transitievergoeding. Dit soort vergoedingen die bedoeld zijn om de tijd tussen de ene baan en de andere te overbruggen. 

Als je in Nederland ouder bent dan 18 heb je standaard dit soort rechten, ervanuit gaande dat je meer dan 12 uur per week werkt. Deze vergoedingen zijn namelijk bedoeld om van te leven in de periode dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, zodat je door ontslag niet ineens alles kwijt raakt, zoals je huis, of je auto. De gemiddelde persoon van onder de 18 heeft dit soort verantwoordelijkheden niet, aangezien je ouders dan nog verplicht zijn voor je te zorgen. 

Verder krijg je natuurlijk ook geen vergoeding als je zelf ontslag neemt. Dan is het ten eerste goed voor te bereiden vanuit jezelf, aangezien je dan dus weet dat je verandering van baan eraan zit te komen en je dus moet gaan zoeken naar nieuw werk. 

Daarnaast is het nogal moeilijk voor een werkgever als hij steeds geld zou moeten geven aan werknemers die buiten zijn macht om weg zouden gaan. Op die manier zouden mensen geen zaak meer kunnen runnen met personeel. Zeker als het slechter gaat met een bedrijf zouden mensen eerder willen wisselen naar een stabieler bedrijf, wat als hier een vergoeding bij zou komen kijken juist bedrijven zou raken op het moment dat het slecht met deze gaat, wat in onze economie nou eenmaal niet goed zou werken.

 

https://www.transitievergoeding.nl/