Zakelijke Vrienden
Image default
Financiële diensten

Beste aandelen & ETF’s om momenteel in te beleggen!

In dit artikel gaan we het hebben over de beste ETF’s en beste aandelen waarin je momenteel kunt handelen. We beginnen met een uitleg over wat aandelen en ETF’s zijn, daarna gaan we het hebben over de beste aandelen en ETF’s.

Wat zijn aandelen?

Wanneer je aandelen van een bedrijf koopt, koopt je in feite een eigendomsaandeel in dat bedrijf. Betekent dat dat je naast de CEO mag zitten bij de volgende aandeelhoudersvergadering van Apple? Nee. Maar in de meeste gevallen betekent het wel dat je op die vergaderingen stemrecht krijgt, als je ervoor kiest om het uit te oefenen.

Maar de belangrijkste reden dat beleggers aandelen bezitten, is om een ​​rendement/winst te behalen. Dat rendement komt over het algemeen op twee mogelijke manieren:

 • De prijs van het aandeel apprecieert, wat betekent dat het omhoog gaat. U kunt de aandelen vervolgens met winst verkopen als u dat wilt.
 • Het aandeel keert dividend uit. Niet alle aandelen keren dividend uit, maar velen wel. Dividenden zijn betalingen aan aandeelhouders uit de inkomsten van het bedrijf, en ze worden meestal driemaandelijks betaald.

Op lange termijn is het gemiddelde jaarlijkse beursrendement ongeveer 10%. Dat gemiddelde daalt tot tussen de 7% en 8% na correctie voor inflatie. Dat betekent dat € 2.000 die 30 jaar geleden in aandelen werd geïnvesteerd, vandaag meer dan € 16.000 waard zou zijn.

Het is belangrijk op te merken dat dat historische rendement een gemiddelde is van alle aandelen in de S&P 500, een verzameling van ongeveer 500 van de grootste bedrijven in de VS. 

Kortom, de meeste mensen bezitten aandelen om rendement te behalen als gevolg van koersstijgingen of dividenden.

The World's First Stock Exchange

Wat zijn ETF’s?

Een ETF staat voor exchange traded fund. Dit betekent letterlijk een op de beurs verhandeld fonds.

Een op de beurs verhandeld fonds (ETF) is een type effect dat een index, sector, grondstof of ander actief volgt, maar dat op een beurs kan worden gekocht of verkocht op dezelfde manier als gewone aandelen. Een ETF kan worden gestructureerd om alles te volgen, van de prijs van een individuele grondstof tot een grote en diverse verzameling effecten. ETF’s kunnen zelfs worden gestructureerd om specifieke beleggingsstrategieën te volgen.

Een ETF volgt vaak een index. In nederland zijn is de bekendste index de AEX. Er zijn dus ook ETF’s die de AEX volgen. Maar zo heb je ook ETF’s die de S&P 500 volgen. De S&P 500 is een index van de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.

Soorten ETF’s

Er zijn verschillende soorten ETF’s beschikbaar voor beleggers die kunnen worden gebruikt voor het genereren van inkomsten, speculatie, prijsverhogingen en om risico’s in de portefeuille van een belegger af te dekken of gedeeltelijk te compenseren. Hier is een korte beschrijving van enkele van de ETF’s die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Obligatie-ETF’s

Obligatie- ETF’s worden gebruikt om beleggers regelmatig inkomsten te verschaffen. Hun inkomensverdeling hangt af van de prestaties van de onderliggende obligaties. Dit kunnen staatsobligaties, bedrijfsobligaties en staats- en lokale obligaties zijn, ook wel gemeentelijke obligaties genoemd. In tegenstelling tot hun onderliggende instrumenten hebben obligatie-ETF’s geen vervaldatum. 

Grondstoffen-ETF’s

Zoals hun naam al aangeeft, beleggen grondstoffen-ETF’s in grondstoffen, waaronder ruwe olie of goud. Commodity-ETF’s bieden verschillende voordelen. Ten eerste diversifiëren ze een portefeuille, waardoor het gemakkelijker wordt om tegenslagen in te dekken. Grondstoffen-ETF’s kunnen bijvoorbeeld een kussen vormen tijdens een malaise op de aandelenmarkt. Ten tweede is het houden van aandelen in een grondstoffen-ETF goedkoper dan fysiek bezit van de grondstof. Dit komt omdat de eerste geen verzekerings- en opslagkosten met zich meebrengt.

Aandelen-ETF’s

Aandelen-ETF’s bestaan ​​uit een mand met aandelen om een ​​enkele industrie of sector te volgen. Een aandelen-ETF kan bijvoorbeeld auto- of buitenlandse aandelen volgen. Het doel is om een ​​gediversifieerde blootstelling te bieden aan één enkele sector, een sector met high-performers en nieuwkomers met groeipotentieel. In tegenstelling tot aandelenfondsen, hebben aandelen-ETF’s lagere kosten en houden ze geen daadwerkelijke eigendom van effecten in.

Forex-ETF’s

Valuta-ETF’s zijn gepoolde beleggingsvehikels die de prestaties van valutaparen volgen, bestaande uit binnenlandse en buitenlandse valuta. Valuta-ETF’s hebben meerdere doelen. Ze kunnen worden gebruikt om te speculeren over de prijzen van valuta’s op basis van politieke en economische ontwikkelingen voor een land. 

Wat zijn de beste ETF’s en aandelen?

Nu we weten wat ETF’s en aandelen zijn gaan we kijken naar de beste ETF’s en aandelen, de kern van dit artikel. Uiteraard is dit geen beleggingsadvies, maar alleen een lijst met ETF’s in aandelen die jou wellicht kunnen inspireren. Doe dus zelf onderzoek voordat je gaat beleggen in ETF’s en/of aandelen.

Beste ETF’s

Om de beste ETF’s te bepalen heb ik gebruik gemaakt van een bron. De bron die ik gebruikt heb is Brokerfind en dit is een website die gespecialiseerd is in beleggen en dus ook in aandelen en ETF’s. Daarnaast heb ik er zelf nog wat aan toegevoegd. Deze lijst met beste ETF’s is dus gebaseerd op de lijst volgens Brokerfind.

De beste ETF’s in dit artikel zijn: 

 1. AEX GR ETF
 2. MSCI Wolrd Index 
 3. SPDR S&P 500 Dividend 
 4. Vanguard S&P 500 ETF
 5. Vanguard All World ETF
 6. iShares Core MSCI World ETF

Zoals je kunt zien zijn dit erg verschillende ETF’s. Ook van verschillende uitgevers. Zo heb je bijvoorbeeld iShares ETF’s, maar ook Vanguard ETF’s.

Deze lijst bevat naar mijn mening de beste ETF’s op dit moment. Ik raad je aan om zelf onderzoek te doen naar deze ETF’s voordat je er daadwerkelijk in gaat handelen. Er is veel informatie over deze ETF’s te vinden.

Beste aandelen

Voor de lijst met beste aandelen blijf ik dezelfde bron gebruiken, namelijk de website van Brokerfind. Zij hebben ook een artikel over de beste aandelen en daar kon ik me wel in vinden. Let dus op: deze lijst is samengesteld op basis van de beste aandelen volgens brokerfind en op basis van mijn eigen mening.

De beste aandelen vind ik:

 1. Alphabet (Google)
 2. Unilever
 3. Berkshire Hathaway
 4. Amazon
 5. Tesla
 6. Mondelez International
 7. Apple

Hoe Berkshire Hathaway een winnaar werd - Beleggingsinstituut.nl

Deze lijst bevat naar mijn mening de beste aandelen op dit moment. Ik raad je aan om zelf onderzoek te doen naar deze beste aandelen voordat je er daadwerkelijk in gaat handelen. Er is veel informatie over deze aandelen te vinden.

Conclusie beste aandelen en ETF’s

Hopelijk kunnen deze lijsten met beste aandelen en ETF’s jou inspireren. Ik hoop ook dat je na dit artikel goed weet wat ETF’s en aandelen zijn. Mocht je nog vragen hebben over deze lijsten, neem dan contact op. Fijne dag verder en bedankt voor het lezen van mijn blog!