Zakelijke Vrienden
Image default
Auto-industrie

De functies van een museum

Een museum: je bent er vast al eens geweest. De meningen over een museumbezoek verschillen van persoon tot persoon. Toch zijn musea een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Dit komt omdat musea objecten en artefacten verzamelen, bewaren en tentoonstellen die een historische, culturele, wetenschappelijke of artistieke betekenis hebben. Je kan hier leren over dingen die om ons heen gebeuren of over geschiedenis. In deze blog leer je meer over het museum zelf. Welke functies heeft een museum nu eigenlijk?

 

Geschiedenis en cultuur

Misschien wel de belangrijkste functie: het bewaren van de geschiedenis en de cultuur. Door verschillende artefacten uit verschillende culturen en tijdperken te verzamelen en tentoon te stellen, helpen musea ons de wereld te begrijpen. Vooral de diversiteit van de wereld waarin we leven. Hierdoor kan je meer waardering krijgen voor de wereld. Je kan in het verleden kijken en leren hiervan. Door alle verhalen te bewaren en tentoon te stellen in musea helpt een musea ons om het verleden beter te begrijpen. Musea kunnen een nuttige aanvulling zijn op lessen geschiedenis.

 

Educatie

Een andere functie is de educatie. Heel veel musea hebben educatieve programma’s en middelen die speciaal zijn gemaakt om bezoekers te leren over een bepaald onderwerp. De programma’s zijn zo ontworpen dat ze aangepast kunnen worden aan verschillende leeftijden en leerstijlen. Ook kun je op deze manier een tentoonstelling leuker maken. Door er een stukje educatie aan toe te voegen wordt een tentoonstelling plots een stukje leuker, zeker voor de iets jongere generatie.

 

Onderzoek en wetenschap

Nog een functie: het ondersteunen van onderzoek en wetenschap. Musea hebben vaak zeldzame artefacten. Deze zijn heel interessant voor bepaalde onderzoekers en wetenschappers. Door deze artefacten te onderzoeken kunnen musea het begrip van de wereld om ons heen helpen bevorderen. Vaak zitten deze artefacten in bepaalde collecties in een bepaald musea ergens op de wereld.

 

Toerisme en economie – museum dordrecht

De laatste functie: bevorderen van toerisme en economie. Veel musea zijn toch wel toeristische attracties. Bijvoorbeeld een museum in Dordrecht of Amsterdam. Ze trekken bezoeker van over de hele wereld aan. Ook kunnen musea een positieve invloed hebben op de economie en dan vooral de lokale economie. Dit komt, omdat musea weer inkomsten genereren voor hotels en restaurants in de buurt waar bezoekers langs komen.

https://dordtspatriciershuis.nl/museum-in-dordrecht/